Parallellklemme

Etter å ha holdt på i flere måneder er jeg endelig ferdig med parallellklemmen jeg fikk som ekstraoppgave. Det er flere grunner til at det tok så langtid. For det første var det en omfattende oppgave med mange ulike prosesser, noen som jeg måtte lære meg før jeg kunne fortsette. For det andre så har jeg mye annet å holde på med og det har rett og slett ikke vært nok dager med verksted-tid til å bli ferdig.

Men nå er jeg endelig ferdig og kan fortelle litt om veien dit.

Jeg begynte med et stykke 20x20mm stål som jeg planfreste ned til 18x18mm. Toleransene mine var på 0,1mm, men jeg forsøkte som jeg ofte gjør å se hvor nøyaktig jeg kunne få det.

Jeg spente det opp i stikken og freste den ene siden rett, deretter vred jeg stykket 90° og freste den neste siden. Jeg brukte så disse sidene som referansesider da jeg freste de to andre sidene og dermed hele biten ned til korrekt tykkelse. Jeg var i stand til å oppnå en presisjon på +/- 0,02mm her, og det er jeg ganske fornøyd med.

Planfresen gav ikke en fin overflate, så jeg byttet ut de fem skjærene som viste seg å være ganske slitne og senket matehastigheten til litt over halvparten av det den stod på. Så vidt jeg husker benyttet jeg omdreiningstall på rundt 1000 r/min og matehastighet på ca. 250 mm/min. Dette gav en pen overflatefinhet.

Jeg målte så rettheten og parallelliteten og kom frem til at stykket er litt vridd, men det er innenfor toleranser så det gjør ikke noe. Tall på stykket er hundredeler. Stykket skal uansett deles i to, så da blir ujevnhetene "halvert".

Men før jeg kunne begynne med fresingen jeg gjorde i bildene over måtte jeg reparere fresen, eller rettere sagt det digitale avlesersystemet. Det var i ustand og gav ikke pålitelige utslag.

Skruene til sleide-festet var brukket og avleseren som skal sitte statisk på fresen var løs, samt at sleiden på aksebordet var slarkete, så vi tok av alt, renset det og byttet ut skruene.

Mye bedre.

Deretter kappet jeg arbeidsstykket i to og freste sidene like.

Jeg freste dem her ned til korrekt lengde, dvs. 110mm, med ganske imponerende +/-0,01 mm avvik. I etterpåklokskapens navn hadde det vært en fordel å la det være igjen litt materiale siden endene skulle files runde, men det endte opp med å ikke bli et stort problem.

Da stykkene var innenfor korrekte dimensjoner brukte jeg høyderissemåler, rissepenn, linjal og skyvelære for å risse dato- og reveranselinjer.

Med hovedfreseoperasjonene utført filte jeg endene runde. Jeg grovslipte stykkene med slipemaskin og gjorde resten med flatfil og smergel.

Jeg sjekket ofte med radielære og passet på å holde filen rett. Jeg brukte også filen med smergel i mellom for å få en solid flate mot stykket slik at ikke kantene ble ulikt slitt i forhold til midt på stykket som kan oppstå dersom man bruker smergel for seg selv siden det kan strekke seg.

Deretter kom en litt komplisert operasjon. Andre enden av stykkene skal ha en 22,2° vinkel. Her brukte jeg en ganske nøyaktig vinkelmåler for grovkappet.

Jeg hadde allerede risset referanselinjer, så jeg visste hvor vinkelen skulle starte og stoppe på de to sidene. Da jeg kom nærme målene freste jeg ned til jeg nådde en av de to referanselinjene, enten den på toppen eller den på enden og vinklet stykket litt anderledes. Jeg brukte den siden som var korrekt til å rekalibrere fresehodet og gjorde et kutt for å teste vinkelen. Var det enda litt å gå på banket jeg forsiktig på stykket for å endre vinkelen og rekalibrerte stykket igjen for så å ta et nytt kutt. Det finnes nok en mer eksakt måte å gjøre det på, men vi har ikke skrustikker som kan vinkles i 2 akser, så da måtte jeg gjøre det manuelt. Jeg kunne også vinklet selve fresehodet, noe jeg gjør i en senere operasjon, men det hadde blitt enda mer arbeid å få korrekt vinkel.

Jeg ble ganske fornøyd med resultatet.

Jeg boret hull i stykkene som skruene skal gå gjennom og gjenget disse med M10 gjengtapper.

Her benyttet jeg en pinol/senterspiss for å påse at gjengetappen sto rett. Det fungerte veldig bra.

DSC_0943.jpg

Når det er sagt så ble ikke hullene helt korrekt overfor hverandre. Jeg hadde stykkene oppå hverandre i stikken i søylebormaskinen slik at hullene skulle bli på nøyaktig samme sted. 

Men boringen min var tydeligvis litt ute av senter og jeg hadde dem plassert SAMME VEI slik at når jeg snudde det ene stykket rundt får å skru dem sammen ble feilen åpenbar... Så jeg lagde to nye stykker.

Det var ergerlig å starte så godt som helt på nytt, men jeg kunne ikke leve med slikt slett arbeid hengende over meg.

Denne gangen var jeg ekstra nøye med plasseringen av hullene og jeg boret de to stykkene hver for seg. Da ble det bra.

De vinklede endene skulle files runde med en radius på 5mm. Personlig syns jeg det ser bedre ut som det gjør, men jeg fulgte tegningene.

Det eneste som da gjensto å gjøre med selve klemmene var å frese V-sporet som skal holde klemmen sentrert og gi bedre grep om det som klemmes sammen, samt de skrå sporene på sidene.

For å frese V-sporet brukte jeg en 3mm pinnefres med en collet-kjoks og vinklet fresehodet 45°.

For å vinkle fresehodet løsnet jeg de fire boltene som holder det fast som på bildet under.

Jeg byttet ut fresekjoksen til en collet kjoks. Colleter, eller halser, er utbyttbare kjoksstykker med ulike indre diameter for å sette fast mange typer verktøy eller arbeidsstykker. Når man strammer kjoksen presses colleten sammen og griper og sentrerer verktøyet.

For å bytte collet-holderen skrur vi ut trekkstangen som går gjennom fresehodet ved å skru opp mutteren som strammer den på toppen.

Deretter setter vi inn pinnefresen og strammer med kjoksnøkkelen.

Pinnefresen stakk litt langt ut, men det måtte bli sånn for at kjokshodet skulle gå klar av arbeidsstykket.

V-sporet skulle være 3mm bredt, som vil si at med en 45° vinkel blir kuttet 1,5mm dypt. Jeg freste opp sporene i flere passeringer for ikke å skade pinnefresen siden den var så liten og stakk så langt ut.

På sidene brukte jeg en 4mm pinnefres siden enderadiusen på sporet skulle være 2mm. For å frese disse sidene måtte jeg bruke midten av pinnefresen, som fungerte greit, men ikke optimalt. Hadde jeg hatt V-blokker hadde jeg spent opp stykket anderledes for å kunne heve stykket loddrett opp i fresen i endene for å lage et renere kutt, men etter litt opprensking med fil ble resultatet helt OK.

Skruene var relativt enkle å lage, men det å dreie gjengene var noe jeg måtte lære meg for dette prosjektet og det var en liten utfordring, men det ble gjenger av det til slutt og hvordan har jeg dekket i mitt forrige innlegg.

Jeg dreide så tynne ting at hardmetallskjæret til dreiebenken ikke kunne brukes siden benken ikke går fort nok til å oppnå riktig skjærehastighet. Så jeg slipte mitt eget hurtigstålskjær.

Jeg forsøkte å bruke litt kjølevæske på en mer... manuell måte og resultatet ble forsåvidt greit, men det var ikke verdt bryet, spesielt med tanke på at hodet skal serrateres og resten gjenges.

Jeg serraterte med toppsleiden og meget lav matehastighet med trykkluft som blåste ut sponet. Da ble resultatet meget bedre enn tidligere forsøk.

Jeg slipte et nytt formskjær, 3mm bredt med en radius på 1,5, i hurtigstål for å kutte frisporene til gjengene.

Deretter avfaset jeg endene.

Til slutt dreiet jeg gjengene

Badabing badabom, det tok sin tid, men jeg har lært masse.

Og ikke det at jeg ikke visste dette fra før, men dette prosjektet har virkelig gitt meg viktig lærdom:

Stopp. Tenk. Tenk litt mer. Utfør.

Gjenger og hvordan å dreie dem

Skruer binder verden sammen på en enestående måte og dreiing av gjenger er en av de mest utførte maskineringsprosesser i verden, på en årlig basis, så å kunne dreie gjenger ordentlig er viktig kunnskap.

Den tekniske definisjonen på en maskinskrue er et skråplan viklet om en sylinder. Gjenger er altså en opphøyning eller nedfelling av en profil i form av en heliks på den interne eller eksterne overflaten av en sylinder.

For å forstå hvordan vi lager dem må vi forstå hvordan de fungerer og standardene som er i bruk. Desverre er det mer enn én standard, som i seg selv bekjemper formålet med standarder, men det er som det er.

Arkimedes' skrue

De to store enhetsystemene og standardene som bruker dem.

SI - Système international d'unités

Det metriske system og det som blir mest brukt blant forskere og i den vitenskapelige verden. Det som gir mening.

Imperial - British Imperial / Exchequer Standards

Det imperiske enhetsystem som blir offisielt brukt av Libera, Myanmar og USA. Det som ikke gir mening.

 

 

 

ISO - International Organization for Standardization

Etablert i 1927 og holder til i Genève, Sveits. Et konglomerat av alle medlemsnasjonene sine interne standardiserings-organ.

Bruker SI metrisk som hovedstandard, men omfatter også Amerikanske enheter siden dette er en internasjonal gruppe.

ISO har standarder for ALT mulig, ikke bare industri, som for eksempel ISO 8601 som beskriver hvordan man skal skrive tid og dato. Det korrekte formatet er forresten 2017-03-29T23:59:59+01. Så vet du det.

 

DIN - Deutsches Institut für Normung

Blandt annet ansvarlig for mye av moderne bilstandarder, som for eksempel form på bilstereo (1-DIN / 2-DIN) o.s.v.

Viktig ISO medlem og bruker SI enheter.

CEN/EN - European Committee for Standardization / European Standard

EU sitt interne organ for standarder som opererer mye på samme måte som ISO. Hvorfor de har sitt eget når vi har ISO er et godt spørsmål. Norge er medlem i både CEN og ISO.

 

ANSI - American National Standards Institute

De forente staters standardiserings-organ.

De omhandler både metrisk og imperisk, men bruker offisielt metrisk som hovedsystem, men det går for det meste i tommer fortsatt.

BSI Group - British Standards Institution

Storbritannia sitt standardiserings-organ.

Viktig medlem av ISO og CEN. Er på samme måte som USA offisielt sett gått over til metrisk, men i motsetning til sine frigjorte brødre faktisk flinke til å implementere det.

 

NS - Norsk Standard / Standards Norway

Norges offisielle standardiserings-organ.

De har ikke noen kul logo.

Hvis du ser NS-EN så står EN for “Europeisk Norm” og betyr at standarden er adoptert fra ISO/CEN, men kan i andre sammenhenger bety "Engineering Number" og er en standardisert nummerering av materialer.

Great things happen when the world agrees.
— ISO

Gjengestandarder

Som sagt, det å ha mer enn en standard for samme tingen motarbeider formålet med standarder.

De to hovedstandardene når det kommer til gjenger er Metric (M) og Unified (UTS). Metrisk er ISO standard, Unified Thread Standard er hovedsaklig brukt i USA og Canada og styres av ANSI.

Begge standardene bruker 60° V-gjenger, men hovedforskjellen ligger i måleenhetene og gjengemålingen.

Mye på samme måte som tannhjul måles stigningen i det Metriske system med avstanden mellom et punkt på en gjenge og det samme punktet på neste gjenge parallelt med aksen.

Metrisk standard deles i to grupper, metrisk grovgjenger, enkelt kalt M, og metrisk fingjenger, noen ganger kalt MF for Metric Fine.

Alle mål i metrisk gjengestandard oppgis i millimeter. Metriske grovgjenger uttrykkes ved å sløyfe stigningen, f.eks. M14. Dersom det står M14 x 1.5 betyr det at det er metriske fingjenger.

I Unified måles gjengestigningen med hvor mange gjenger som går på en tomme. Dette medfører problemer siden antallet gjenger over en tomme ikke nødvendigvis er et rundt tall, f.eks. 16,5 TPI.

UTS deles i tre grupper, UNC (Unified Coarse), UNF (Unified Fine) og UNEF (Unified Extra Fine).

Mål i UTS er en skikkelig godtepose full av rariteter. Noen ganger oppgis det i brøkdeler av en tomme, noen ganger desimale fraksjoner (0.1120), noen ganger kun som et nummer, f.eks. #4.

 

Gjengeprofiler

Det finnes mange ulike typer gjengeformer og man kan bruke en hvilken som helst form på gjenger så lenge de korresponderer i delene som skal sammenføyes.

De vanligste gjengeprofilene er som følger:

  • a) Standard utrimmet 60° V-gjenger

  • b) ISO metriske 60° V-gjenger, den vanligste gjengformen. Gir stor friksjon og sitter godt.

  • c) Withworth 55° gjenger, mye brukt der man bruker tommer.

  • d) Firkantgjenger, gir veldig lav friksjon og tåler høy last, men vanskelig å produsere. Ofte brukt i ledeskruer i industrimaskiner.

  • e) Trapesgjenger (også kjent som Acme-gjenger). Gir lav friksjon og tåler høy last. Lett å produsere. Brukes også i ledeskruer.

  • f) Buttress-gjenger, brukes som ledeskruer, låseskruer eller tetningskruer i hydraulikk.

  • g) Runde gjenger, gir relativt lav friksjon og brukes mye i ting som skal være lette å skru ut og inn, som lyspærer eller på rørtenger osv.

 

Gjengens anatomi

Ved dreiing av eksterne gjenger (bolter o.l.) er det storediameteren som er viktig, dvs. den ytre diameteren, som er den som oppgis i standardene. M14 bolter er 14mm tykke... teoretisk sett, i realiteten er de gjerne 13,97- 13,79 millimeter for å tillate litt toleranse mellom eksterne og interne gjenger, det er standarder for dette også.

Lillediameter eller indre diameter beskriver dybden på gjengene og representerer roten i eksterne gjenger og toppen i interne gjenger.

Som man kan se på tegningen over er det rot og toppklaring bygget inn i gjengene. Den egentlige størrelsen måles med de teoretiske toppene. Toppklaringen er 1/8 av stigningen og rotklaringen er det dobbelte på 1/4 av stigningen. Disse er omvendt for interne gjenger. H er den teoretiske høyden på gjengene fra spiss til spiss, Harb (arbeidshøyde) kan brukes for den faktiske høyden mellom rot og topp. P står for "pitch" og er stigningen og måles på delediameteren, men kan praktiske sett måles hvor som helst på gjengene.

Forholdet mellom stigning og gjengedybde er grunnen til at 60° gjenger er standard:

400px-ISO_and_UTS_Thread_Dimensions.svg.png

Vinklene i en trekant blir alltid 180°.

I en likesidet trekant er alle vinklene 60° og alle sidene er like lange.

Høyden, dvs. lengden på normalen fra siden som går gjennom et hjørne har et fast forhold i en likesidet trekant:

Dette kommer av Pytagoras' teorem som sier at A² + B² = C².

Dette gir også at C² - A² = B², altså høyden.

Som et eksempel la oss si at stigningen er 6mm, altså lengden av èn side:

I praksis

Det er hovedsaklig to måter å dreie gjenger på. Med toppsleiden, eller med tverrsleiden. Den "korrekte" måten er med toppsleiden.

Med informasjonen over i tankene kan vi sette i gang å dreie gjenger. Jeg tar her hovedsaklig for meg dreiing av eksterne gjenger, men prinsippene ved dreiing av interne gjenger er de samme.

Først setter vi dreiebenken til riktig stigning. Når hovedsleiden blir koblet til ledeskruen beveger den seg X antall millimeter bortover for hver rotasjon av kjoksen, der X er stigningen til gjengene vi skal dreie.

Det er viktig å sørge for at maskinen står stilt inn på riktig standard.

Vi setter toppsleiden til 29,5°, altså litt under halvparten av flankevinkelen. Dette er for å skjære spon av arbeidsstykket på en mer kontrollert, presis og finere måte.

Dreieskjæret er et formverktøy og har samme vinkel som gjengene, 60°.

Tverrsleiden står alltid på null og brukes som referansepunkt.

Kuttdybden økes med toppsleiden. Når toppsleiden brukes til å øke kuttdybden kan vi gå inn hele stigningnen med toppsleiden siden den står vinklet slik at å mate den inn hele stigningen resulterer i en total kuttdybde på 0,86603 ganger stigningen.

Det er viktig at skjæret står rett mot arbeidsstykket, dette kan verifiseres med et enkelt vinkelmål som i bildet under.

Vi starter med å gjøre en veldig liten passering for å verifisere med gjengelære at maskinen er stilt inn riktig og at gjengene blir som vi ønsker.

Deretter tar vi ganske mange passeringer, gjerne 5 - 16 passeringer, avhenging av stigningen. Siden matehastigheten på hovedsleiden er såpass stor når vi dreier gjenger er det nødvendig å dreie med lavt turtall, men som med vanlig dreiing blir resultatet bedre jo nærmere optimal skjærehastighet vi er.

Det er vanlig å ha et frispor i enden av gjengene om dette tillates for å gi skjæret et trygt sted å stoppe og gi et pusterom til operatøren slik at skjæret trygt kan trekkes tilbake ut av veien fra arbeidsstykket.

Når hovedsleiden er engasjert i ledeskruen er det som regel ikke å anbefale å koble den fra, men heller reversere maskinen for å komme tilbake til start. Det er også viktig å ikke røre hovedsleiderattet for å ikke introdusere slark i ledeskruen og endre referansepunktet til gjengeskjæret.

Dersom dreiebenken har en gjengeklokke kan dette gjøres, men da er det viktig at ledeskruen kobles til ved den samme indikasjonen på klokken hver gang.

Dersom man dreier noe mer fler enn en gjengeinngang kan man enten bruke gjengeklokken til å forskyve gjengesporet, eller sette toppsleiden 90° og benytte den til å forskyve gjengene.

Dette har også andre formål, som f.eks. en alternativ måte å øke kuttdybden på ved å alternere hvilken side som kuttes, dog dette gjøres for det meste i CNC maskiner og er ikke en utbredt praksis ved manuell dreiing.

Helt til slutt en veldig god video om dreiing av gjenger som oppsummerer det som står her veldig godt:

Driv verden fremover, bruk ISO <3

Gir og utveksling

Vet du hvorfor det er så mye olje under havbunnen? Jo for den smører jordaksen. Og hvis vi pumper opp all oljen vil jorda slutte å snurre. Så hvorfor pumper vi opp oljen? Oppfinnelsen av hjulet, som mye av oljen i dag driver rundt, blir betraktet som den første og mest innflytelsesrike oppdagelsen i menneskets historie, og da man lagde dem av metall og puttet tenner på det var tiden inne for maskinalderen.

Tannhjul driver verden fremover med sin trofaste sirkulære og repeterende bevegelse. Ikke-sirkulære tannhjul eksisterer også, men de er brukt i svært spesielle situasjoner. Tannhjul er som navnet tilsier hjul med tenner som overfører mekanisk kraft fra en aksel til en annen.

Utveksling er det som forekommer når ulike tannhjul settes i bruk sammen og driver eller drives rundt. Utveksling er en fundamental teknisk egenskap i maskineri og er grunnen til at vi kan lage maskiner som gjør det de gjør på en effektiv måte. Vi finner utveksling overalt rundt oss, i biler, sykler, kjøkkenmaskiner, verktøy, etc.

Selve grunnprinsippet er relativt enkelt; Et mindre tannhjul som driver et større tannhjul gir mer kraft, men mindre fart. Et større tannhjul som driver et mindre ett gir større fart, men mindre kraft. Partall antall tannhjul gir en endring i retning, mens oddetall antall gir den samme retningen som drivhjulet.

Tannhjul i inngrep er i bunn og grunn konstant roterende eksempler på Newton's tredje lov, om kraft og motkraft.

Every action has an equal and opposite reaction.
— Isaac Newton

Jo større tannhjulet er, jo lenger tennene er fra senter, jo lettere er det å snurre det. Kraft ganger arm og alt det der. Derfor er det lettere for et mindre tannhjul å drive et større og omvendt.

 

Giret som tilfører kraften i systemet blir kalt det drivende hjulet (eng: driver) og det tilkoblede hjulet blir kalt det drevne (eng: driven).

For å få samme rotasjonsretning på det drevne tannhjulet må et ekstra hjul tilføres mellom det drivende og det drevne hjulet. Dette kalles et reverseringshjul (eng: idler gear) fordi det kun eksisterer for endre retningen på det drevne hjulet.

Det går derfor ikke an å sette 3 tannhjul direkte sammen slik som (desverre) ofte blir brukt i logoer som denne:

Her har det gått helt rundt for noen.

Her har det gått helt rundt for noen.

 

Utvekslingsforhold

Utvekslingsforhold (eng: gear ratio) er forholdet mellom tanntallet eller diameteren på to tannhjul og ved reim- eller kjededrift. Utvekslingsforhold uttrykkes på samme måte som målestokk, f.eks. 1:5 (en til fem). Det første tallet representerer det drivende hjulet og det siste representerer det drevne.

Forholdet kan også uttrykkes som brøk 1/2 og 2/1 eller heltall/desimaltall 0,5 eller 2 der tallet representerer hvor mange ganger det drivende hjulet går rundt per revolusjon av det drevne

For å beregne utveksling deler vi tanntallet til det drevne hjulet på tanntallet til det drivende. Tanntallet er antall tenner på tannhjulet.

Utvekslingsforholdet kan beregnes med formelen:

Et tannhjul med 10 tenner.

Et tannhjul med 10 tenner.

Merk at ved beregning med omdreiningshastighetene skal det drivende deles på det drevne, i motsetning til de to andre formlene der det drevne deles på det drivende. Dette er fordi tanntallet og diameteren er direkte omvendt proporsjonal med hastigheten. Mer tenner = lavere hastighet og vice versa.

Denne formelen gir også for eksempel at:

Z kan også erstattes med D o.s.v.

Disse formlene gjelder for alle typer tannhjul; sylindriske, heliske, koniske og snekkeskruer.

I eksempelet over går det drevne tannhjulet B 1 og 1/2 gang rundt for hver revolusjon av det drivende A. Vi kan skrive at utvekslingsforholdet er 1:1,5 men det ser ikke særlig pent ut. Vi bør heller skrive 2:3. Så hvor mange tenner har da A hvis B har f.eks. 20?

Først gjør vi om tanntallet til B og utvekslingsforholdet til brøk. Deretter deler vi tanntallet på forholdet ved å snu den bakerste brøken og gange som vanlig. Av det får vi et pent svar. Dersom vi får et desimalsvar er det noe som er feil. Vi kan ikke ha f.eks. 30,6 tenner på et tannhjul.

 

Sammensatte tannhjulssystemer

Med ett sett med tannhjul kan vi lage en hvilken som helst utveksling, men ved svært store utvekslinger blir enten det ene tannhjulet svært lite og vil ikke rotere ordentlig, eller det andre blir alt for stort til å være praktisk. Eller begge deler.

Derfor kan vi sette to tannhjul på den samme akselen og dermed lage et sammensatt tannhjulsystem (eng: compound gear train).

På illustrasjonen over er tannhjul B og C koblet sammen slik at de roterer med samme hastighet. Tannhjul A og B er i inngrep og tannhjul C og D er i inngrep. Dette skaper to utvekslingsforhold og systemets totale utveksling kalkuleres ved å multiplisere de to utvekslingene.

A = 36 tenner   B = 18 tenner   C = 32 tenner   D = 16 tenner

Så hvordan regner vi andre veien? Si at vi har en utveksling på 24:1 som vi vil oppnå med så små tannhjul som mulig, men intet tannhjul skal være mindre enn 8 tenner. Vi kan gange begge sider med 8 å få 192/8 tenner som tilfredsstiller kravet til det lille tannhjulet men det drevne tannhjulet vil bli veldig stort.

24 kan faktoreres til 4x6 så vi kan lage en utveksling som gir 4:1 og en som gir 6:1. Ganger vi så dette med kravet om det minste tannhjulets tanntall, 8, får vi 32/8 tenner og 48/8 tenner som gir oss samme reduksjonen, men med totalt tanntall i systemet på 96 istedenfor 200 med mye mer kompakt konstruksjon. Dette kan gjøres enda mer kompakt ved å innføre enda et ledd i systemet som gir oss faktoren 2 x 3 x 4.

Mer informasjon i videoen under:

 

Snekkedrift

Reduksjoner med vanlige sylindriske tannhjul holdes normalt sett til ikke større enn 10:1. Dersom virkelig store utvekslinger kreves kan vi benytte snekkedrift som vanligvis benyttes mellom 10:1 og 500:1 reduksjoner.

Snekkedrift (eng: worm drive) eller skruehjulsdrift er drift der den tilførte kraften driver en skrue (eng: worm / worm gear) som er i inngrep med et tannhjul (eng: worm wheel) hvis aksel står 90 grader i forhold til drivskuren.

Snekkedrift brukes når svært stor utveksling kreves og er bygget på en måte slik at systemet selv-låser, det vil si at man kan bare tilføre kraft til skruen og når skruen ikke roterer vil hjulet ikke kunne rotere. Det er låst fast i gjengene på skruen.

Det finnes systemer der gjengene på snekkeskruen er vinklet slik at hjulet KAN drive skruen rundt, men dette medfører stor friksjon i systemet. Dette kalles omvendt snekkedrift.

På grunn av systemets selv-låsende natur egner det seg godt til f.eks. gitarer og andre strengeinstrumenter eller heisemekanismer.

Kalkulering av utveksling i skruehjulsystemer er nokså lik som normal utregning, men utvekslingen er antall tenner på snekkehjulet delt på antall gjengeinnganger på snekkeskruen (enkeltgjenget, dobbeltgjenget, trippelgjenget, o.s.v. ) Siden komponentene i systemet ikke opererer på samme måte kan vi ikke kalkulere utvekslingen ved delediameterne.

snekkedrift.png

Dette er fordi én rotasjon av snekkeskruen forskyver snekkehjulet kun én tannfordeling, per gjengeinngang på snekkeskruen. En tregjenget skrue vil flytte hjulet 3 tanndelinger per rotasjon.

Lead_and_pitch_in_screws_norsk.png

Skruehjulsystemer er designet slik at skruen og hjulet passer svært godt sammen, d.v.s. at tennene på snekkehjulet ofte er litt skråvendte får å passe gjengestigningen på skruen, samt at midten av tennene og tannbunnene er konkave for at skruen skal få så godt inngrep som mulig.

 

Koniske tannhjul

Dersom man ønsker å overføre kraft mellom to kryssende akslinger kan man benytte koniske tannhjul (eng: bevel gears).

Koniske tannhjul overfører kraft i en vinkel, og så lenge tuppen på de imaginære kjeglene møtes i samme toppunkt (eng: apex) kan man lage spisse, rette eller stumpe vinkler.

Tannhjulenes vinkel bestemmes av utvekslingsforholdet og tanntallet, og dersom en annen utveksling eller vinkel ønskes må begge tannhjulene byttes ut.

Den aller vanligste vinkelen er 90° og dersom tanntallet på de to tannhjulene er like kan dette på engelsk kalles "miter gears".

Det drivende hjulet i et tannhjulsystem kalles ofte "pinjong" (eng: pinion), spesielt i vinkeldrev der det drivende er mindre enn det drevne.

Vinkelen mellom akslingene er lik halvparten av de to kjeglevinklene.

34.png

Dette gir også at dersom man har en satt akselvinkel må summen av tannhjulenes konvinkel bli det dobbelte av akselvinkelen.

 

Heliske-, spiral-, og hypoid-tannhjul

En heliks er en kurve langs en sylinder eller kjegle som roterer rundt et punkt og øker i høyde med en konstant vinkel.

Lengden av en rotasjon av heliksen er lik hypotenusen av omkretsen og høyden mellom to korresponderende punkter på sylinderen (pitch).

Heliske tannhjul er tannhjul der tannprofilen er kuttet skrått over dybden av tannhjulet. Dette gir økt total kontaktflate og bidrar til stillere og sterkere gang. Kalkulering av utveksling med heliske tannhjul fungerer som normalt.

To heliske tannhjul i inngrep må ha motsatt heliksvinkel (høyrehendt og venstrehendt)!

Siden tennene er vinklet skaper heliske tannhjul aksial motstand som bør tas hensyn til ved f.eks. å introdusere aksiale kulelagere.

Dette kan også motvirkes ved å lage dobbelt heliske tannhjul eller fiskebein tannhjul.


Spiraltannhjul er tannhjul der tennene er skåret ut fra en spiral med startpunkt i senter av tannhjulet. Disse gir enda mykere og stillere gang enn heliske tannhjul, men med mer friksjon. Det finnes flere forskjellige varianter av spiraler i bruk.

Spiralskårne tenner brukes som regel bare på koniske tannhjul.

"Zerol" tenner er tenner skårne etter en sirkel hvis senterpunkt er på tangenten til det koniske tannhjulets delesirkel med radius lik tannhjulets halve delesirkeldiameter og tangenten lik denne radius.

Kalkulering av utveksling med spiraltannhjul fungerer som normalt.


Hypoidtannhjul er koniske tannhjul der pinjongen ikke er på linje med kronhjulets senter.

"Hypo" er gresk og betyr 'under'.

Hypoidtannhjul kan oppnå enda større utvekslinger enn tradisjonelle koniske spiraltannhjul og kan betraktes som en hybrid mellom koniske tannhjul og snekkedrift.

Ved store nok spiraltenner vil systemet fungere svært likt som et snekkesystem ved at kronhjulet vil bli låst.

Hypoidtannhjul brukes mye i biler ved kraftoverføring mellom drivaksel og bakaksel.

Koniske spiraltannhjul som har kryssende senterlinjer er ikke hypoidtannhjul.

 

Modul og konstruksjon av tannhjul

I det metriske ISO system standardiseres kalkulering av tannhjul med en verdi som kalles 'modul'. Modulen til et tannhjul representerer størrelsen på tennene. Sammen med tannhjulets diameter og tanntall skaper det det hellige tannhjuls treenighet.

 

Modul er en enkel standard som definerer høyden, bredden og tykkelsen av tenner på et tannhjul basert på gitte parametere. Derav navnet "modul" av latin for 'enhet' eller 'forhold'. Den hellige tannhjuls treenighet sier at hvis du har 2 av 3 verdier kan du finne alt du trenger å vite om et tannhjul.

Det finnes også de vantro som ikke tror på den hellige Modul men heller vil bruke Diametral Pitch (hovedsaklig USA).

Modul og DP uttrykker det samme, men på motsatt måte, som man kan se i tabellen over.

Modul måler hvor hvor mange millimeter som går til hver tann.

Diametral pitch måler hvor mange tenner som går på en tomme.

Her ser man forholdet mellom Modul (over) og DP (under). Et høyere tall i Modulsystemet gir større tenner fordi det fordeler én tann over en større del av tannhjulet, men mindre tenner i DP-systemet siden det representerer flere tenner fordelt på den samme avstanden.

Begge systemer ender opp i 0,5 eller andre mindre-enn-én desimaltall, men på forskjellig ende av skalaen. 0,5 Modul betyr en veldig liten tann, mens 0,5 DP betyr en stor tann på to tommer.

For å konvertere mellom systemene kan følgende formler brukes:

 

Men for å virkelig forstå de hellige skrifter må vi først foreta en liten introduksjon til tannhjulets anatomi:

Det finnes mange rare og vanskapte tannhjul som ikke lar seg definere med modul, de går rundt, men disse vil ende opp i tannhjul-helvete når de kastes der alt er firkantet.

Delesirkelen er den interessante sirkelen her. Det er den vi kalkulerer alle de andre målene etter. Den går gjennom midten av tennene og representerer kontaktpunktet med det andre tannhjulet.

Tannhjul i inngrep møtes ved delesirkelen.

Tannhjul i inngrep må ha samme modul!

Senteravstanden mellom tannhjulene er summen av delesirkeldiameterne delt på to.

Så hvordan er dette magiske forholdet som modulen definerer?

Ved å bruke modul som en standard proporsjon kan vi kalkulere og produsere pålitelige tannhjul.

Hvis vi har en gitt utveksling som skal oppnås, d.v.s. vi vet tanntallet, og vi vet modulen kan vi kalkulere hvor stort tannhjulet blir og deretter alle de andre målene vi trenger.

Hvis vi har en gitt størrelse og tanntall kan vi finne ut hva modulen må være for å få et korrekt og velfungerende tannhjul.

Hvis vi vet modulen og størrelsen kan vi kalkulere tanntallet.

Delingen er avstanden mellom tennene målt fra to like punkter på hver tann på delesirkelen som den får sitt navn fra.

Delingen kalkuleres slik:

I land som bruker diametrisk deling (Diametral Pitch (DP)) bruker de også tommer og Circular Pitch (CP) finnes ved å erstatte Modul med DP i formelen over.

 

Her står m for modul, ikke meter...

Andre kjekke formler:

Toppsirkeldiameteren da = (Z+2)m fordi da = z*m + 2*m siden den er èn ganger modulen lenger ut på begge sider, derav +2 o.s.v.

Etc...  Flere andre formler kan ekstrapoleres via det som er gitt, over er bare noen eksempler.

 

Ved kalkulering av sylindriske tannhjul med heliske tenner er det to måter å produsere de på. Enten ved å bruke 'Pn' som er "pitch normal" eller 'Pt' som er "pitch transverse". Pt er den transverse delingen, det vil si sett radialt på hjulet (ovenfra). Pn er den normale delingen sett fra siden. Siden tennene er skrå er den transverse modulen Mt lenger enn den normale Mn som gjør at man må endre verktøyet etter heliksvinkelen dersom man skjærer tannhjul med det transverse system, men med det normale system kan man bruke det samme verktøyet uavhengig av heliksvinkelen.

 

Ved kalkulering av koniske tannhjul er det vinklene som definerer tennene, ikke diameteren.

Det finnes også koniske tannhjul med ikke-vinklede tenner. I disse tilfellene brukes diameterne istedenfor vinklene for kalkulering.

 

Når det kommer til snekkesystemer er det tre forhold å ta hensyn til, aksial modul, normal modul og transvers modul.

Her sett fra den aksiale vinkel.

Px er den aksiale delingen, Pn den normale og Pt den transverse.

β er stigningsvinkelen og er den samme som snekkehjulets heliksvinkel.

 

Pressvinkelen er en faktor som bidrar til å bestemme tannprofilen. Før var det vanlig med en pressvinkel på 14,5 grader, men i dag er det mer vanlig med 20 grader spesielt i evolventfortanning. Evolventfortanning er tenner med en profil som sørger for konstant kontakt mellom tannhjulene og jevn overføring av kraft.

Tannhjul har fasetterte tenner for at tennene skal gå klar av hverandre. Hadde tennene vært helt firkantet ville de låst seg.

Evolventen av en sirkel er kurven som dannes når man vikler en imaginær tråd stramt av sirkelen.

Det er altså en del av omkretsen dratt ut fra et punkt på sirkelen til tangenten til punktet med samme lengde som stykket med omkrets som er viklet av.

Det viser seg at evolvente kurver er ypperlig til bruk i tannhjul. De gir en konstant kontakt og jevn pressvinkel.

The real world experience

I dag har jeg vært på utplassering på børsemakerverkstedet til XXL i Sandvika. Jeg skal returnere dit neste uke og fortsette å være der på tirsdager fremover. For meg som har kun ett mål, å bli børsemaker selv, er det å få litt ordentlig erfaring med bransjen og å få pille på våpen jeg ikke ellers ville hatt tilgang til en uvurderlig mulighet til å utvide min kunnskap, mål og forventninger til faget.

Jeg jobber sammen med to svært dyktige og hyggelige karer som bistår meg og svarer på spørsmål når jeg måtte ha det og jeg suger til meg all info jeg kan. Jeg forsøker å være en hjelpsom svamp som ikke er for mye i veien.

Som første arbeidsoppgave skulle jeg bytte kolbe på en Silma over-under hagle. En relativt enkel operasjon, men noe tilpassing måtte gjøres.

Først måtte jeg ta av skulderputen av gummi som sitter på enden av kolben. Dens oppgave er å absorbere rekylen. De er normalt sett skrudd i med to Phillips skruer. Etter at denne var tatt av måtte jeg fjerne den justerbare kolbeforhøyeren som man kan hvile kinnet mot når man sikter.

Denne var i veien for bolten som låser kolben til mekanismehuset.

Etter at denne var fjernet kunne jeg nå bolten med en lang pipenøkkel og skru av kolben.

Her ser vi avtrekkermekanismen eksponert. Det er en over-under hagle som vil si at den har to løp som ligger over hverandre. Våpenet har bare én avtrekker som avsikrer og bytter aktiv hammer ved hjelp av rekylen fra det første skuddet. Et lodd sitter i mekanismen; det er låst fast når begge hammerne er spent, men når det første skuddet går av frigjøres den og beveger seg på rykket fra rekylen. Dette låser opp den andre hammeren og når avtrekkeren er tilbakestilt vil det neste avtrekket være koblet til hammer nummer to. En finurlig mekanisme, men jeg må si jeg er litt skeptisk til løsningen. Den fungerer fint, men å ha noe som er basert på treghet og moment virker upålitelig, men min skepsis er uberettiget ettersom mange typer våpen baserer seg på en eller annen form for mekanisk treghet.

Huset ble forsøkt montert på den nye kolben, men den passet ikke helt, så kolben måtte files litt.

For å finne ut hva som måtte files presset jeg huset først på og tittet etter steder med motstand. Da huset ble fjernet igjen var det tydelige merker i treverket som indikerte hvor problemer oppstod. Jeg filte ned problemområdene, men huset ville fremdeles ikke gå inn på en tilfredsstillende måte. En av mine lærere, Erik, lærte meg en markeringsteknikk kalt "soting". Det innebærer å holde en del over en uren flamme slik at svart sot akkumulerer på delen, for så å forsøke å sette den inn der den skal og se på soten hvor delen gnisser mot andre ting. Fungerer mye på samme måte som markeringsblå, men mindre grisete og egner seg godt til å bruke på deler som skal i nærkontakt med treverk og det bygger mindre.

Til slutt passet den godt nok til å dra den på plass med bolten. En solid sammenføyning.

Fiks ferdig. Som sagt, en utfordrende oppgave på mange måter, men ikke rakettforskning. Jeg er litt var på å ta på meg oppgaver med større risiko for å feile fordi jeg tross alt jobber på et profesjonelt verksted og håndterer andre menneskers eiendeler og ønsker ikke å risikere å skade disse. Feil er det man lærer best av, men dette er ikke riktig arena for å utfordre meg selv eller skjebnen akkurat nå.

 

For meg som er spesielt interessert i repeterende skytevåpen, på et hovedsaklig mekanisk grunnlag, var det neste prosjektet svært interessant.

Jeg fikk mine klåfingrede hender fatt i en Winchester Model 1894 repetergevær!

Enda et fantastisk stykke historie designet av den beryktede John Browning og produsert av Winchester.

Våpenet hadde blitt vannskadet i flom og kolben trengte en liten overhaling, samt en komplementær vask og rens.

Her har jeg begynt å plukke fra hverandre våpenet for å bearbeide de individuelle delene. Jeg har ingen tegning å gå etter og ingen ekstensiv kunnskap om dette spesifikke våpenet så jeg lagde en plantegning for å holde styr på hvilken skrue som hørte til hvor, siden de var svært like, men med små variasjoner.

 Jeg tok ikke så mange bilder av demonteringsprosessen siden jeg var ganske ivrig på å undersøke mekanismen, men her måtte jeg slå en splint ut gjennom et skruehull med en dor fra et lite hull for å koble sluttstykket fra ladearmen.

Her er den på vei ut av det nederste hullet (eller øverste i forhold til våpenet).

Stort sett fullstendig demontert og klar for en aften med deep sensual cleansing with Dr. Jansen.

Her ser man et tverrsnitt av mekanismen. Ladearmen(39), som mekanismen får sitt navn fra (lever-action), dyttes ned og føres rundt i en semi-sirkulær bevegelse. I løpet av denne bevegelsen forekommer alle operasjonene som gjør våpenet klar for nytt avtrekk. Våpenet er i bunn og grunn en vanlig boltrifle, det vil si det er ingen operasjoner som blir igangsatt av energi fra avfyringen i seg selv, men den har en intrikat manuell lademekanisme.

Når ladearmen(39) løsnes føres avtrekkerlåsen(45) ned og låser avtrekkeren(52). Denne hindrer avtrekkeren fra å bli engasjert uten at ladearmen er i "hjemmeposisjonen". Deretter dytter ladearmen(39) ned bunnplaten(33) som roterer rundt splint 34 og trekker låseblokken(40) ned, som holder sluttstykket(16) på plass og hindrer det fra å bevege seg ved avfyring. Siden blokken hindrer hammeren(25) fra å treffe tennstempelet(23) direkte er det en overføringspinne(41) i låseblokken(40) som kobler hammeren(25) til tennstempelet(23). Legg merke til formen på hullet i ladearmen(39) i punkt 43. Den er avlang for å tillate låseblokken(40) å bli trukket ned før noe annet slik at sluttstykket(16) kan bevege seg fritt bakover. Når ladearmen(39) bunner ut i punkt 43 (i den høyre enden av hullet) trekker den med seg sluttstykket(16) bakover som igjen dytter hammeren(25) bakover som låser den i avtrekkeren(53). Samtidig blir den brukte patronen (dersom det skulle være en) dratt med bakover, holdt på plass i sluttstykket(16) i bremmen på patronen. Når patronen er dratt ut langt nok til å klarere utkasteråpningen blir den spyttet ut oppover av den fjærbelastede utkasteren(20). Mens dette foregår blir en ny patron fra rørmagasinet(8A) under pipen(1) dyttet inn i patronløfteren(30) ved hjelp av magasinfjæren(7) og følgeren(6). Når ladearmen(39) er dyttet helt frem vil sluttstykket(16) engasjere patronløfteren(30) og klargjøre en ny patron til å bli matet inn i kammeret. Ladearmen dras så tilbake og alle stegene gjentar seg i omvendt rekkefølge og en ny patron er klar til å avfyres.

Men hvis det er en ting jeg har lært i dag så er da at jeg har mye å lære.

3D printer! (Fremtiden er nå)

Denne uken startet med et kanonskudd i det jeg på mandag gikk til innkjøp av min helt egen 3D printer! Det er en relativt enkel og billig modell, men veldig populær og en god inngangsbillett til 3D printing som hobby.

Men det er mye mer en bare en hobby. Kanskje ikke for meg, som stort sett til nå har benyttet den til å printe ut kuriositeter lastet ned fra Internett, men 3D-printing er en eldre teknologi enn man skulle tro og brukes mer og mer i industrien til ikke bare å lage raske prototyper, men til å produsere ferdige kommersielle produkter. Det er trodd at teknologien, sammen med hyppig automasjon, vil være starten på en ny industriell revolusjon.

Selv var faktisk noe av grunnen til anskaffelsen av egen printer å lette trykket på de printerne vi har på skolen og gjøre det enklere for meg selv å prototype deler til skoleprosjektet, som jeg har skrevet litt om tidligere, der vi jobber med å lage en robot-arm.

Her ser man arbeidsbenken vår med forskjellige prototyp-deler strødd rundt, samt starten på basen til armen som den skal stå på.

Som sagt så er ikke 3D-printing en ny teknologi, men tilgjengeligheten og prisen på 3D-printere har kommet såpass ned de siste årene at det har eksplodert i popularitet blant vanlige forbrukere og har åpnet en hel del nye dører for oppfinnere, skapere og hobbyister. Mange firmaer selger nå enkle og relativt intuitive enheter som gjør det enkelt å sette seg inn i prosessen og teknologien til en ikke alt for dyr penge.

"3D-printing" blir stort sett forbundet med tredimensjonale plastikk-dingser som på bildet over, men navnet er langt mer omfattende en som så. Teknologien ble oppfunnet så tidlig som på 1970-tallet, men den første fungerende 3D-printeren ble oppfunnet av japanske Dr. Hideo Kodama i 1981. Den baserte seg på stereolitografi (SLA) som er en veldig utbredt teknikk i industriell 3D-printing i dag. Stereolitografi som prosess ble patentert av den amerikanske oppfinneren Chuck Hull i 1986 og baserer seg på å lagvis printe tverrsnitt av en modell oppå hverandre slik at det til slutt danner et tredimensjonalt objekt, mye på samme måte som gips-printeren vi har på skolen som jeg har dekket tidligere. Prosessen er på engelsk omtalt som "additive manufacturing" eller tilleggingsmanufakturering på norsk fordi det er en prosess der man legger til materiale for å bygge opp ett objekt, i motsetning til f.eks. fresing der man starter med en metallbit som "inneholder" biten man skal ha og fjerner materiale til man oppnår korrekt form, som statuehuggerne i antikken ville sagt; "Å sette figuren i steinblokken fri".

Stereolitografi; "stereo" - fast, hardt, solid & "lithos" - stein & "graphein" - å skrive (skrive fast, spesielt på flere plan (i høyden)).

Stereolitografi fungerer ved å benytte foto-solidifisering. Det vil si at et lys-sensitivt flytende polymer (f.eks plast) blir beskutt av ultrafiolett laser for å herde polymeren. Dette gjøres på alle punkter som eksisterer i tverrsnittet av modellen på det laget og deretter senkes delen lenger ned i polymeren og prosessen gjentas for det neste laget. Til slutt står det en ferdig modell igjen.

Dette er en av mange måter å printe i tre dimensjoner i dag. Andre typer er:

Powder Bed Fusion herunder LM (Laser Melting) eller BJ (Binder Jetting) eller pulverfusjon (slik som gipsprinteren vår (BJ)). Fungerer som klassisk stereolitografi (SLA), men med pulver. Denne prosessen brukes f.eks. ved printing i titan (LM).

Pulverfusjon, et lag med smeltbart pulver blir dratt over modellen som senkes ned for å forme det neste laget, her lasersmelting.

Pulverfusjon ved liminnsprøytning.

Material Extrusion, herunder FDM (Fused Deposition Modeling) eller FFF (Fused Filament Fabrication). Filamentfusjon (FFF) er det som blir mest brukt i dag blant konvensjonelle og komersielle "hjemmeprintere" og printere fåes i et bredt utvalg størrelser og typer. Printing med filament gir mange muligheter av materiale, men det er stort sett plastikk som brukes. Vanlige materialer er:

  • PLA (Polylactic Acid) Veldig vanlig materiale som blir mye brukt til prototyping og printing av objekter som ikke skal bære stor last.
  • ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) Mer holdbart og sterkere enn PLA og kan etterarbeides med aceton.
  • PETG (Polyethylene Terephthalate) Enkelt og trygt materiale å printe som er sterkere enn PLA og kan brukes til ting som har med mat å gjøre.
  • Nylon (Polyamid) Sterkt og solid, men bøyelig materiale som egner seg godt til bevegelige deler.
  • PVA (Polyvinyl Acetate) Vannløselig. Brukes som støttemateriale ved printing av komplekse ting.
  • Andre obskure varianter som stort sett er PLA blandet med andre stoffer som keramikk, stål, tre, o.s.v.

Mer informasjon om forskjellige filament-typer her.

Forskjellen mellom FDM og FFF er liten, men stort sett brukes FDM i mer industrielle applikasjoner, som foreksempel å bytte ut det oppvarmede dysehodet som brukes i FFF med en MIG sveisepistol og 3D-printe i rent stål.

Fabrikering med filament.

Flere andre metoder eksisterer også, men hovedforskjellen mellom de to måtene å printe på er hvordan materialet depositeres. Om det legges hele lag for hver passering (SLA) eller om hvert lag kun legges der det skal være materiale (FDM).

Fordelene med SLA er at det kan printe komplekse modeller med intrikate former og overheng som en FDM printer ikke ville klart uten å bygge eget støttemateriale.

En modell av en hund printet med FDM. Det trengs støttemateriale for å bygge hodet siden filamentet som blir depositert må ha en flate å bli lagt på, ellers så detter det bare ned. Prosessen er ypperlig for rask eksperimentering og prototyping, og FDM er relativt billig.

1) FDM-hode / dyse som beveger seg i X og Y aksen (høyre/venstre og bak/frem)

2) Modell bygget opp av filament lagt lagvis

3) Byggeflate som beveger seg i Z aksen (opp/ned)

SLA egner seg godt når man trenger intrikate detaljer og fine overflater eller skal lage støpeformer. SLA modeller printet i polymer egner seg ikke så godt som strukturelle deler siden de kan deformeres ved å bli utsatt for sollys.

 

RepRap og maker-revolusjonen

RepRap er et prosjekt startet i England ved University of Bath av Adrian Bowyer i 2005 og står for replicating rapid prototyper og
 målet med prosjektet er en dag å skape en versjon av en Von Neumann universal constructor, en maskin som kan bygge kopier av seg selv.

Vi kan takke RepRap prosjektet for at teknologien har kommet så langt som den har gjort og at vi i dag har 3D printere som vi kjenner dem. I fremtiden vil det neste målet være å skape 3D-printere som kan printe på molekylnivå og atomnivå for å sette sammen det vi måtte ønske fra intet annet enn rå materialer. Men det er nok en stund til vi kommer dit.

Det finnes flere typer FDM-printere. RepRap bruker et Cartesian system, som betyr et vanlig rutenett koordinatsystem med bevegelser i flere akser på en gang for å oppnå kurver, men det finnes andre metoder som delta-roboter som har tre armer for å posisjonere printerhodet og bruker trigonometri for å regne ut posisjonen. Det finnes også andre typer, men disse er eksperimentelle for øyeblikket.

 

For å lage en modell på en FDM printer er det et par steg som må følges, men fremstillingsmåtene er blitt ganske strømlinjeformede.

Man starter med et virtuelt modelleringsprogram kalt CAD (Computer Aided Design). Disse kommer i mange varianter, i dette tilfellet Blender. Man tegner modellen og sørger for at den er hel, det vil si at "meshet" (huden til modellen) ikke har hull.

Deretter eksporterer man modellen inn i et CAM program (Computer Aided Manufacturing), vanligvis som en .STL fil eller .OBJ eller lignende kompatible formater, men STL er en ganske utbredt standard. Disse programmene kommer også i mange varianter og programmene er ofte sammenbundet i CAD/CAM pakker som gjør alt, f.eks. SolidWorks eller Fusion 360. I dette tilfellet, siden vi bruker en RepRap-type printer bruker jeg Simplify3D.

Så må vi legge til litt støttemateriale, siden FDM printere ikke kan printe vinkler mindre enn ca 45°. Det kommer an på hvor tykke lag man printer med, printer man med fine lag (0,1mm) får man finere overflate og bedre detaljer og kan komme unna med mindre vinkler uten støttemateriale siden kanten på laget under vil i mange tilfeller være nok til å støtte laget over.

Deretter kan vi velge en hel masse innstillinger som sørger for at modellen blir printet korrekt. Innstillinger som lagtykkelse, infyllsprosent, skalltykkelse, dysetemperatur, platetemperatur, kjøling, retraksjon, brem/skjørt/flåte, depositeringsprosent, matehastighet, FDM-hode (dyse) bevegelseshastighet, støttemateriale-innstillinger og andre logiske innstillinger bidrar sammen til å skape den optimale prosessen å printe en modell på. Disse innstillingene kan variere veldig mellom modeller og materialer.

Deretter "slicer" man modellen, d.v.s. deler den opp i lag slik at programmet kan generere koordinater som FMD-hodet skal følge.

Man kan se gjennom lagene og verifisere at modellen vil bli printet som man ønsker. Deretter eksporterer man koden som G-Code som printeren kan lese og produksjonen av den fysiske delen kan starte.

FDM-hodet depositerer gjennomsiktig grønn PLA filament lagvis for å bygge opp modellen som instruert av .gcode filen vi lagde.

TADA!

Denne teknologien kommer bare til å spre seg og er antatt å få store konsekvenser for alle industrier. Med fremtiden i hånda kan jeg si at jeg gleder meg som aldri før til å se hvor dette fører hen, vi lever absolutt i en spennende tid.